Α2 Ανδρών: Τα δεδομένα για τους Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Με την ευκαιρία διακοπής του πρωταθλήματος της Α2 Ανδρών το ThrakiSportS γυρίζει τον χρόνο πίσω, κάνει μια μίνι ανασκόπηση της φετινής χρονιάς των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης και εξετάζει τα δεδομένα που υπάρχουν για τη συνέχεια, εφόσον υπάρξει.

Στην επιστροφή τους στην Α2 Ανδρών χάντμπολ έπειτα από την σεζόν 2017-18, οι Κύκλωπες μέχρι την αναγκαστική διακοπή του πρωταθλήματος βρισκόταν στην 7η θέση της κατάταξης με 11 βαθμούς και απολογισμό 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 7 ήττες.

Η ομάδα από την Αλεξανδρούπολη, αν και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19) τερμάτισε στην 5η θέση του 5ου ομίλου της Β’Εθνικής, προσκλήθηκε από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ) να καλύψει μια θέση στο πρωτάθλημα της Α2, ύστερα από τις αποχωρήσεις του Αρίωνα Πτολεμαΐδας και του Απόλλωνα Καλαμαριάς που προέκυψαν. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη αρχή της χρονιάς στην Α2, έφερε αρκετές ανακατατάξεις και στο ρόστερ της ομάδας, που προχώρησε σε αρκετές μεταγραφές ώστε να φανεί ανταγωνιστική.

Το ρόστερ που διαμόρφωθηκε έπειτα από τις κινήσεις αυτές, αποτελείται από τους: Ξηρόπουλος Χάρης, Καραβασίλης Δημήτρης, Λαιλισίδης Σταύρος, Καραβασίλης Βασίλης, Κωστόπουλος Βασίλης, Μπασδάνης Κώστας, Χαραλαμπίδης Άκης, Πέξας Πέτρος, Χαραλαμπάκης Γιώργος, Δέτσιος Χρήστος, Αγγελακούδης Γιώργος, Τέλιος Ορφέας, Ναβροσίδης Παναγιώτης, Γκαράς Ηλίας, Μπουλταδάκης Νίκος, Νικολαϊδης Νίκος, Οικονόμου Ηρακλής, Μαμουρής Μάριος, Ανδρεαδάκης Παναγιώτης.

Το πρώτο παιχνίδι για τους Κύκλωπες στην επανεμφάνισή τους στην Α2 κατηγορία ήταν αυτό στην Κατερίνη με αντίπαλο τον τοπικό Αρχέλαο, τον Οκτώβριο, για την 1η αγωνιστική. Αν και σχετικά ήταν μια νέα ομάδα χωρίς πολύ μεγάλο διάστημα προετοιμασίας, έδειξαν αρκετά καλό πρόσωπο, χάνοντας ωστόσο στο τέλος με 25-24. Στην 2η αγωνιστική, ήρθε και η πρώτη νίκη για την ομάδα του Ηλία Παπαχρήστου, με διαφορά μάλιστα 12 τερμάτων απέναντι στις Ελπίδες Αμυνταίου (36-24).

Ακολούθησε ο αγώνας στην Άρτα με την τοπική Αναγέννηση, όπου οι Εβρίτες γνώρισαν την ήττα με 34-27, γίνοντας η τελευταία ομάδα που χάνει από την Αναγέννηση, που την επόμενη του αγώνα αγωνιστική αποχώρησαν από το πρωτάθλημα. Η δεύτερη νίκη για τους Κύκλωπες κατακτήθηκε και αυτή στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον ΓΑΣ Κιλκίς με σκορ 34-27. Ακολούθησε η διαφαινόμενη ήττα από τον πρωτοπόρο Ζαφειράκη στη Νάουσα με 36-21, ενώ μετά το ρεπό της 6ης αγωνιστικής, έγινε και η πρώτη ήττα εντός έδρας στη σεζόν, χάνοντας δύσκολα από τον Φοίβο Συκεών με 25-28. Στην τελευταία αγωνιστική (8η) για το 2019, οι Κύκλωπες έφυγε από τη Αξιούπολη με την μοναδική ισοπαλία τους στη σεζόν κόντρα στον τοπικό Αλέξανδρο, όπου η νίκη χάθηκε στο φινάλε του αγώνα και διαμορφώθηκε έτσι το τελικό 24-24.

Το 2020 ξεκίνησε με άκομη μια εντός έδρας ήττα, απέναντι στην ελλιπή αλλά ανώτερη στον αγώνα ΧΑΝΘ, με 23-32, κλείνοντας με αυτήν την βαριά ήττα τον Α’ γύρο του πρωταθλήματος. Ο Β’ γύρος ξεκίνησε με ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό αποτέλεσμα στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης, επικρατώντας εμφατικά του Αρχέλαου με 33-28. Η νίκη αυτή έδωσε στους Κύκλωπες τεράστιο πλεονέκτημα παραμονής. Η παραμόνη «κλείδωσε» την επόμενη αγωνιστική, με το πρώτο και το κομβικότερο διπλό της χρονιάς, νικώντας στο Αμύνταιο τις Ελπίδες με σκορ 29-31, κατακτώντας ουσιαστικά δύο πόντους που στερήθηκε την ίδια στιγμή ο αντίπαλός τους στη μάχη της παραμονής. Την 12η αγωνιστική οι Εβρίτες δεν αγωνίστηκαν, παίρνοντας άνευ αγώνα τους δύο βαθμούς από την αναμέτρηση με την Αναγέννηση που αποχώρησε.

Στα επόμενα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν, οι Κύκλωπες γνώρισαν ισάριθμες ήττες, τις πρώτες του στον Β’ γύρο. Η πρώτη ήττα ήρθε στο Κιλκίς από τον τοπικό ΓΑΣ με το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν κερδίσει οι Κύκλωπες το παιχνίδι του Α’γύρου (34-27). Η δεύτερη ήταν αυτή με αντίπαλο τον πρώτο και αήττητο της κατάταξης, Ζαφειράκη Νάουσας, στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης, όπου οι Κύκλωπες, αν και έδειξαν εξαιρετικό πρόσωπο και έφτασαν πέντε λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού να προηγούνται με διαφορά ενός γκολ (27-26), δεν απέφυγε τελικά την ήττα (28-30). Έκτοτε η ομάδα της Αλεξανδρούπολης δεν ξαναγωνίστηκε, καθώς πριν την διακοπή, για την 15η αγωνιστική είχε ρεπό, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ο αγώνας για την 16η αγωνιστική με τον Φοίβο Συκεών στην Θεσσαλονίκη έπειτα από αίτημα των Κυκλώπων λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον Έβρο, για την οποία αρκετοί παίκτες βρισκόταν σε επιφυλακή.

Μέχρι αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, η πορεία των Κυκλώπων κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, εάν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα «χτίστηκε» σχετικά αργά. Ο μεγάλος στόχος της παραμονής επιτεύχθηκε με την νίκη-«κλείδι» στο Αμύνταιο στις αρχές του νέου έτους, ενώ διατηρεί ακόμη κάποιες, λιγοστές βέβαια, ελπίδες για είσοδο στην τελική τετράδα του πρωταθλήματος. Οι αγωνές με Αξιούπολη εντός και ΧΑΝΘ εκτός έδρας έχουν δηλαδή κάποια μικρή σημασία, χωρίς ωστόσο να έχει να χάσει κάτι σε ενδεχόμενο ήττας ή ηττών. Στη μέχρι τώρα πορεία του πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ για τους Κύκλωπες είναι ο Άκης Χαραλαμπίδης με 59 γκολ.

Τα εξωαγωνιστικά προβλήματα βέβαια είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον, καθώς η οικονομική επιβάρυνση για μετακινήσεις, διαιτητές, σωστή προετοιμασία είναι σημαντική και όσο δεν στηρίζεται όσο χρειάζεται από την τοπική κοινωνία, τόσο τα προβλήματα θα αυξάνονται, όπως συχνά συμβαίνει άλλωστε στις ομάδες από την επαρχία.

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αρχέλαος Κατερίνης – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 25-24
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Ελπίδες Αμυνταίου 36-24
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αναγέννηση Άρτας – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 34-27
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – ΓΑΣ Κιλκίς 34-27
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ζαφειράκης Νάουσας – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 36-24
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΡΕΠΟ
7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Φοίβος Συκεών 25-28
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αλέξανδρος Αξιούπολης – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 24-24
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – ΧΑΝΘ 24-32
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Αρχέλαος Κατερίνης 33-28
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ελπίδες Αμυνταίου – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 29-31
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Αναγέννηση Άρτας 10-0 (α.α)
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΓΑΣ Κιλκίς – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης 34-27
14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Ζαφειράκης Νάουσας 28-30
15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΡΕΠΟ
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Φοίβος Συκεών – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης (Αναβολή)
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης – Αλέξανδρος Αξιούπολης ???
18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΧΑΝΘ – Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης ???